Search For Jobs

Eight Common Job-Hunt Errors

By Patra Frame

Every day I see bright, competent, experienced professionals who sabotage their job search.

Use Your Military Training

Plan your job search. Military life is full of planning and executing to plans. You know how, so apply that experience to your job search.

Your resume, cover letters, and all correspondence need to be well-written, error-free, and in standard formats.

Develop a good method of tracking the people and information you gain in your search so that you can use these resources effectively.

Common Errors

1. Multiple objectives, one resume.

Use one resume and list multiple job goals - and you will never get called. As an employer or recruiter, it is not my job to figure out what you want to do. But it is my job to weed out the unfocused!

Solution: One resume tailored to each potential type of work. Remember each resume is an ADVERTISEMENT. Use yours to show your best self for the job.

2. Focus on your past.

Use a resume that shows every job and what you were responsible for, and most hiring managers will not make it past the first few entries.

Solution:

Employers want to know what you can do for them NOW. Demonstrate your value for the job you want. Your resume should show your relevant achievements and experiences in terms of your future work. Use their keywords too.

3. Ignore the Requirements.

You have seen a job ad and you are interested. You don't match all the requirements, so you just ignore them when you apply. And you never hear from the employer.

Solution: Apply for jobs for which you are qualified. Skip the jobs where you do not match most requirements. Meet most (80-90%)? Then, apply with a tailored resume and a cover letter that includes a section with their stated requirements and your matching or closely-related achievements.

4. Blast your resume out.

You got a list of company officials or recruiters in your area, and you e-mailed your resume to everyone on the list. So now you look desperate; but you don't look like a great candidate.

Solution: Target your resume to the types of organizations that have jobs you are qualified for and interested in. Contact each individually and tailor your cover letter.

5. Answer that ad immediately.

At last, an ad for what you want -- and you zipped off the resume or hit the "apply" button immediately.

Solution: Check out the organization to see if it matches your needs (and is real, not a scam). If you are still interested, put effort into showing why you are interested, why you are qualified, and what you can do for them.

6. Ignore your public reputation.

You have the skills or clearances and that’s what matters, not what is online or what your peers or past bosses say.

Solution: Recruiters regularly check applicants out online. Check yourself out first using a search engine. Many also ask their network. What does your online presence reflect? Is it really you? What do your peers or past bosses say about you? How have you asked for and then notified your references about each opportunity so that they do know what to say?

7. Ignore your friends and networks

So you don't want to bother your friends or family for every job lead. Or you don't think you know anyone who might help.

Solution: Think about your contacts. Ask for specific help. You will certainly learn something that helps in your job search. And, you may find a way in to your target company via the employee referral program.

8. Be defensive.

Why are there so many questions about those jerks who were your bosses? Or what you have been doing the past six months? Why do they ask about your future military obligations or why you left the service?

Solution: Win the interviewer's confidence that you can succeed in their organization by sounding positive about the good things and being brief about the bad:

  • Be prepared for common questions, and test your answers.
  • Don't be negative about past bosses or jobs.
  • Be prepared for many employers to not know much about the military.

Bottom Line

 

A job search is not unlike a military campaign. It pays to collect intelligence, understand the "enemy," prepare thoroughly, and carefully execute your well-thought-out plan. Just jumping in with both feet isn't smart unless you have your landing zone identified and you are armed appropriately for this kind of "combat."

Via Job-Hunt.org

Latest Jobs

Talent Business Partner (Recruiting Manager)

Pinnacle Entertainment
East Chicago, IN

Mechanical Engineer

M&M Refrigeration LLC
Federalsburg, MD

Inside Sales Representative

Reliance Metalcenter
San Antonio, TX

About Our Partners

hireahero

Hire A Hero is a nation-wide resource that connects the growing number of unemployed veterans with job opportunities, education, and social services to help them re-integrate back into the civilian workforce.

military1

Military1 is revolutionizing the way military personnel can access essential resources online, including military news, veteran jobs, service benefits and military products. Military1 is a comprehensive military website, serving all branches and all service members.

projecthired

Project Hired was founded in 1978 to assist individuals with disabilities to gain and sustain employment, in partnerships with business and the community.

Career Resources

CareerCast Niche Networks

Thousands of jobs from a variety of niches.

The Best Jobs and How to Get Them

The cutting-edge book that finds you the best jobs & highest incomes.

Professional Resume Writing Services
Knock 'Em Dead

Improve your resume today!

Free Career Resources & Advice

Directories of associations, employers, articles & more.